Tržište naftnih derivata: Dizel skuplji, benzini jeftiniji

Bez autora
Nov 29 2011

Cijene nafte skočile su u utorak na svjetskim tržištima nakon talijanske aukcije državnih obveznica, te je barel sirove nafte na tržištu u Londonu poskupio 1,29 dolara na 110,29 dolara. Na američkom tržištu bio je u plusu 81 cent, te se njime trgovalo po 99,02 dolara. BiH u jednom pogledu prati trend poskupljenja. Naime, od danas će se na većini benzinskih pumpi u FBiH benzin prodavati po nižim, a dizeli po višim cijenama, dok će u RS-u cijene ostati nepromijenjene. Dobijeni su zahtjevi za promjenom cijene goriva, i to neki za pojeftinjenjem, drugi za poskupljenjem. Tako će se od danas na pumpama u FBiH eurodizel prodavati po cijeni od 2,40, odnosno 2,45 KM, u zavisnosti od pumpe do pumpe, odnosno da li je njegova cijena po litri bila 2,35 ili 2,40 KM. S druge strane, BMB 95 pojeftinio je sa 2,25 KM na 2,20 KM.

Tržište naftnih derivata: Dizel skuplji, benzini jeftinijiCijene nafte skočile su u utorak na svjetskim tržištima nakon talijanske aukcije državnih obveznica, te je barel sirove nafte na tržištu u Londonu poskupio 1,29 dolara na 110,29 dolara.

Na američkom tržištu bio je u plusu 81 cent, te se njime trgovalo po 99,02 dolara.

BiH u jednom pogledu prati trend poskupljenja. Naime, od danas će se na većini benzinskih pumpi u FBiH benzin prodavati po nižim, a dizeli po višim cijenama, dok će u RS-u cijene ostati nepromijenjene.

„Dobili smo zahtjeve za promjenom cijene goriva, i to neke za pojeftinjenjem, druge za poskupljenjem. Tako će se od danas na pumpama u FBiH eurodizel prodavati po cijeni od 2,40, odnosno 2,45 KM, u zavisnosti od pumpe do pumpe, odnosno da li je njegova cijena po litri bila 2,35 ili 2,40 KM. S druge strane, BMB 95 pojeftinio je sa 2,25 KM na 2,20 KM", rekli su nam u Sektoru za cijene Ministarstva trgovine FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik